ÅRETS PROGRAM

SUNDSVALL SESSIONS 

19 APRIL 2018


 • 09.00-09.30 Registrering
 • 09.30 - 10.00 Välkommen
 • Anders Fällström, rektor Mittuniversitetet, Karin Tunbratt chef SEB, Annika Brännström, hedersdoktor Mittuniversitetet inleder Sundsvall Sessions och hälsar alla varmt välkomna under ledning av speaker Anna Rex.
 • 10.00 - 11.00 En rolig timme om ett tråkigt ämne

  Idag förväntas alla organisationer arbeta aktivt med mångfaldsfrågan, minska miljöpåverkan, ökad jämlikhet och en rad andra frågor. Men eftersom det upplevs som krångligt eller leder till ökade kostnader går det lite trögt. Så hur får man organisationer att ta ansvar och aktivt arbeta med dessa frågor? Per Grankvist ställer svåra men viktiga frågor på sin spets.

 • 11.00 - 11.35 Hållbarhet - en ständig resa
  IKEA är ett av våra mest kända företag. Som en världsomspännande verksamhet vill IKEA ständigt påverka världen i en bättre riktning. Hos IKEA finns möjligheten att införa hållbarhet i vanliga människors hem, men att arbeta med hållbarhet är som att vara på en ständig resa. Arbetet går åt rätt håll, men måste gå snabbare. Johanna Gbenplay, varuhuschef IKEA Sundsvall, berättar om hur man lokalt jobbar med hållbarhet för att åstadkomma en positiv skillnad för människor, samhälle och miljö. Från att ha blivit självförsörjande på förnybar el, till hur de tar hand om köttbullen som blev över.
 • 11.35 - 12.15 Digitalt samhällsansvar - en fråga om innovation
  Digitaliseringen är inte längre enbart en IT fråga. Digitaliseringen förändrar vårt sätt att interagera och kommunicera med varandra och skapar därmed helt nya förutsättningar för jobb, tillväxt och välfärd. Kan digitalisering få oss att handla mer hållbart? Hur kan digitaliseringen skapa hållbar nytta på svensk landsbygd och i afrikanska byar? Vilka möjligheter och risker finns det med digitaliseringen och hur påverkar det vår miljö? Lars Skandevall, VD, Bron Innovation, pratar social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet med Mikael Bergvall, VD Planet4us, Jonas Berggren, VD Nordic Health Innovation och Gabriella Norberg, platschef Atea.

 • 12.15 - 13.15 Lunch
 • 13.15 - 14.00 "Om du gör som du alltid gjort, kan du inte förvänta dig ett annat resultat" 

  Med 14 olika nationaliteter och 20 stycken olika språk krävs ett öppet och kreativt ledarskap där man lyfter möjligheterna istället för utmaningarna. ÖFK är fotbollsklubben i Jämtland som hela Europa pratar om och som har gjort ett fantastiskt integrationsarbete som vi alla kan dra lärdomar från. Daniel Kindberg, ordförande i ÖFK, tillika VD Östersundshem, jobbar aktivt med integration på ett annorlunda sätt. I ett samtal med Anna Rex delar han med sig av sina erfarenheter kring ett annorlunda ledarskap med mod, ambition och konstnärskap i fokus. 

 • 14.00 - 14.40 Avslöja sugardejting eller sanningen i ett kriminalfall - vad driver en grävande journalist?
  När allt mer medieinnehåll anklagas för att sprida alternativa fakta och fake news så blir journalistikens roll viktigare i samhället. Journalisterna Anna-Klara Bankel och Anton Berg är båda prisade reportrar och skickliga berättare med stort engagemang. De ställer de svåra frågorna, avslöjar viktiga samhällsberättelser och gestaltar komplicerade samhällsfrågor. Här berättar de mer om deras syn på journalistik, mediers roll i samhället och deras egna drivkrafter.

 • 14.40 - 15.00 Fika

 • 15.00 - 15.45 Vilka kommunikationsstrategier vinner valet 2018?                                         Med några månader kvar till valet guidar de politiska experterna Jesper Strömbäck, Lars Nord och Kajsa Falasca oss genom valkampanjerna och det politiska läget. De reder ut frågor om den politiska situationen inför valet. Hur ska vi förhålla oss till nya kampanjtrender och spelregler som väljare? Vad kan vi förvänta oss av kampanjer på sociala medier? Hur påverkar de amerikanska trenderna från Trumps kampanjer oss? Kommer vi att utsättas för "fake news" och trollindustri från andra länder?

 • 15.45 - 17.00 Alltid en krigare  

  Maxida Märak är ansiktet utåt för den unga, samiska rörelsen. Hyllad för sitt mod kämpar hon för samernas rättigheter och var en frontfigur i kampen mot det planerade gruvbygget i Jokkmokk, som skulle förstöra stora renbetesmarker. Maxida Märak har dock fått offra mycket för kampen. I ett samtal med journalisten TullaMaja Fogelberg möter vi en unik musiker och aktivist som aldrig viker ner sig.

ANMÄL DIG NU