ÅRETS INSPIRATÖRER


MAXIDA MÄRAK

Musiker & Aktivist

Maxida Märak är ansiktet utåt för den unga, samiska rörelsen. Hyllad för sitt mod. Hon kämpar outtröttligt för samernas rättigheter och är en av få som vågar utmana yttrandefriheten som hon tycker inte bör gälla dem som kränker mänskliga rättigheter. Men Maxida Märak har fått offra mycket för kampen. Här möter vi en musiker och aktivist som aldrig vänder andra kinden till.


Maria Svensson Wiklander

Entreprenör och ordförande i Hej Främling


Maria Svensson Wiklander är entreprenör och eldsjäl som utmanar normer och inarbetade synsätt. Till vardags vd för webbyrån Noc och ordförande i Hej Främling, som bland annat arbetar för öppenhet, delaktighet, respekt, transparens och mångfald.


ANNA REX

Speaker

Med en kreativ höjd utöver det vanliga och en gedigen kunskap och erfarenhet inom kommunikationsbranschen som konsult, projektledare och speaker på TEDxÖstersund, är Anna Rex en given speaker under Sundsvall Sessions. Med  en stor portion ödmjukhet, humor och värme guidar Anna oss under hela dagen och kommer även få samtala med Daniel Kindberg och komma honom närmare inpå livet.


PER GRANKVIST

Folkbildare, författare och journalist

Per Grankvist har stenkoll på hållbarhetsfrågor i näringslivet samt filterbubblor och fake news. Han har flera gånger blivit utsedd till en av Näringslivets 150 Superkommunikatörer för sin förmåga att förmedla komplicerade saker på ett begripligt sätt. Han är känd för sitt sätt att använda konst, kultur och historia för att addera oväntade perspektiv på aktuella ämnen. 


ANNA-KLARA BANKEL

Journalist, SVT

Anna-Klara Bankel är journalist på Uppdrag granskning och SVT Nyheter. Hon har under de senaste åren uppmärksammats för en rad reportage som "Sugardaddy" om dejtingsajter och sexhandel i Sverige idag samt "Konkurrensens pris" om trakasserierna mot det fackliga vid bygget av Mall of Scandinavia. Med envist fotarbete och stor lyhördhet fångar hon upp och gestaltar aktuella samhällsberättelser. En journalist som inte väjer för de svåra frågorna.


ANTON BERG

Radiojournalist

Anton Berg är radiojournalist som under många års tid varit inblandad i flera stora produktioner för Sveriges radio och SVT. Just nu så driver han den uppmärksammade podcasten "Spår" tillsammans med kollegan Martin Johnson. Podden hade en bidragande roll i fallet Kaj Linna. Den undersökande journalistiken om Kaj Linna, fången som avtjänade ett rekordlångt fängelsestraff, bidrog till resning i hovrätten och senare en frikännande dom.


KAJSA FALASCA

Forskare i medie- och kommunikationsvetenskap, DEMICOM, Mittuniversitetet 

Kajsa Falasca är en väletablerad expert inom politisk kommunikation. Hon anlitas flitigt av olika medier för att kommentera den politiska kommunikationen både i och utanför Sverige. Hennes forskning fokuserar på utvecklingen av strategisk politisk kommunikation i det moderna medielandskapet, som tex hur valkampanjer bedrivs med nya strategier i sociala medier.


Marie Grusell

Docent, DEMICOM, Mittuniversitetet och medieforskare vid Göteborgs Universitet

Marie Grusell forskar kring partiernas strategiska kommunikation med fokus på sociala medier.. Under 2018 kommer Marie att verka som forskningsledare i kommande forskning om valrörelsen 2018. Som expert på sociala medier får Marie ofta uttala sig i olika medier och andra forum.


TULLAMAJA FOGELBERG

Journalist

Vanligen hör vi den skarpa radioprofilen och journalisten Tullamaja Fogelberg i programmet P4 morgon. Hon har många års erfarenhet av arbete inom SVT och Sveriges radio. Med sin varma personlighet, sin positiva och avslappnande framtoning skapar hon en genuin kontakt med publiken. På Sundsvall Sessions leder hon samtalet med musikern och aktivisten Maxida Märak. 


LARS NORD

Professor i medie- och kommunikationsvetenskap, DEMICOM, Mittuniversitetet

Lars Nord leder forskningscentret DEMICOM som bedriver forskning om demokrati och kommunikation i det digitala samhället. Under valåret 2018 kommer ni garanterat se mycket av Lars som anlitas flitigt som expert av medier i hela landet. Dessutom släpps boken om svenska valrörelser lagom till årets spännande val. Lars är en internationellt erkänd forskare inom politisk kommunikation och i Sverige är hans forskning om valrörelser och medier mycket omfattande och välkänd.


JOHANNA GBENPLAY

Varuhuschef, IKEA Sundsvall

IKEA är ett våra mest välkända varumärken som aktivt arbetar för att skapa en bättre vardag för många människor. En viktig del av detta arbete är hållbarhetsutveckling. Företaget arbetar exempelvis för att ställa om till 100% förnybar energi - och att producera lika mycket energi som de själva förbrukar. Johanna Gbenplay, samhällsengagerad varuhuschef på IKEA i Sundsvall, brinner för hållbarhet och att leda och utveckla sina medarbetare.


LARS PERSSON SKANDEVALL

VD, Bron Innovation


Lars Persson Skandevall lämnade politiken för att arbeta med digitalisering och innovation. Med passion för hållbar samhällsutveckling leder han nu Västernorrlands kluster för digital utveckling och tillväxt på Bron Innovation. Bron erbjuder ett brett nätverk och en plattform för företag, offentliga aktörer, forskning och yrkesverksamma inom IT och digitalisering. Med över 70 medlemsföretag och 5000 yrkesverksamma i Good Tech Region förnyar de tillsammans det digitala samhället. 


GABRIELLA NORBERG

Platschef, Atea


Atea bygger Sverige med IT, och med det följer ett stort hållbarhetsansvar. Oavsett om fokus ligger på att säkerställa att våra IT-komponenter tas hand om på ett hållbart sätt eller att på bästa möjliga sätt hushålla med jordens resurser så finns engagemanget där. Gabriella Norberg, platschef vid Ateas kontor i Sundsvall, talar gärna med hjärtat om hur vi tillsammans kan verka för en global hållbarhet där IT spelar stor roll framåt.


JONAS BERGGREN

VD, Nordic Health Innovation


Jonas Berggren och Nordic Health Innovation arbetar med virtuella hälsorum, för att skapa ökad livskvalitet och tillgänglighet oavsett var man bor. De virtuella hälsorummen kan göras hur bra som helst, där endast fantasin sätter gränserna. Behovet stannar inte bara vid glesbygden. Det finns också i ökad utsträckning en efterfrågan på distansöverbryggande medicin i storstäderna och inom företagshälsovården.

DANIEL ENEVÄRN

Matchningskoordinator, Östersunds kommun

Daniel Enevärn har hjälpt flera nyanlända att få jobb. Hans filosofi är att integration inte behöver vara så svårt.

- De behöver så lite för att komma ut. De har ju inget nätverk i Sverige, därför behöver de hjälp med en första kontakt.


MIKAEL BERGVALL

Grundare, Planet4us

Mikael Bergvall är en entreprenör, innovatör och konsult. Entreprenörsresan tog fart sent i livet men växer sig starkare med fokus på den senaste teknologin. Det egna företaget Planet4us hjälper konsumenten att göra hållbara val med hjälp av modern teknologi. Med ett brett nätverk arbetar han för att lösa tekniska utmaningar inom olika företag och innovationer, allt för att få konsumenter att göra smartare val för vår planet.